CCUS-klyngen i Østfold regionen

For å redusere CO2-utslipp fra tre hoved kilder i Østfold regionen, Fredrikstad, Sarpsborg og Halden planlegger Borg CO2 å utvikle en industriell CCUS-klynge. Regionen har et potensial for å fange opp til 630 000 tonn CO2 per år fra lokale utslipp. Inkludert i dette er en stor andel (ca. 70%) som genereres ved forbrenning av biogene råvarer. 

Etter fangst vil CO2 bli flytendegjort, midlertidig lagret i Fredrikstad havn, og deretter levert via skip for lagring offshore, mest sannsynlig i Nordsjøen.

 Borg CO2s langsiktige mål er å kunne tilby utslippskilder, nasjonalt og internasjonalt, en kostnadseffektiv og bærekraftig karbonfangsttjeneste basert på ‘bygg, eie, operere’-prinsippet. Prosjektgruppen jobber for tiden med planleggingen av det første karbonfangstanlegget i Fredrikstad, som skal bli ankeret for utviklingen av denne CCUS-klyngen.

Borg CO2 ble opprinnelig etablert av Borg Havn i 2017, og i juni 2022 gikk Baker Hughes, Norske Skog Saugbrugs, Beform, Acinor, CO2 Capsol, Borg Havn, Stormkast Utvikling og Hafslund Oslo Celsio inn som aksjonærer i Borg Havn. Med den nye aksjestrukturen på plass, kan prosjektet nå raskt gå inn i designfasen og søke finansiering fra det norske og internasjonale virkemiddelapparatet.

- Utviklingen av karbonfangst- og lagringsklynger krever tid og ressurser. Siden 2017, og takket være støtten fra CLIMIT, har Borg CO2 jobbet systematisk for å identifisere muligheter for CO2-reduksjon i Østfold-regionen. Nå, med nye eiere i teamet, er vi et skritt nærmere å realisere et av de viktigste avkarboniseringstiltakene for denne regionen, sier Tore Lundestad, daglig leder i Borg CO2.

 

- Borg CO2 har vurdert at Østfold-regionen gir potensial til å unngå at det slippes ut 630 000 tonn CO2 til atmosfæren hvert år, og dette kan bli et ledende eksempel for mange andre regioner i Europa og internasjonalt. I tillegg kommer bygging og drift av fangst-, flytende- og transportanlegg skape flere arbeidsplasser, og fremme utviklingen av CCUS-kompetanse i regionen, forteller Jon Hermansen, prosjektleder i Borg CO2.

 En innovativ tilnærming

Borg CO2 tilbyr karbonfangst og transport som en tjeneste. Dette innebærer at selskapet skal bygge, eie og drifte alle nødvendige anlegg som kreves for å fange, flytendegjøre og transportere CO2 til et midlertidig lagringsanlegg ved Fredrikstad havn. Denne forretningsmodellen er avgjørende for å øke tempoet i utviklingen av CCUS-prosjekter, ettersom den vil bygge på synergier mellom teknologileverandører og industrielle emittere for å gjøre slike prosjekter økonomisk levedyktige. 

Previous
Previous

Forum for lagring av CO2

Next
Next

CCUS på Arendalsuka