Lagring av CO2 på norsk sokkel!

Fangst og lagring av CO2 er nødvendig for at verden skal nå sine ambisiøse klimamål, sa olje- og energiminster Terje Aasland (Ap) i en pressemelding datert 5. april i år.  Årsaken til dette er at en del prosessindustri og avfallsforbrenningsanlegg har begrenset eller ingen mulighet til å redusere sine utslipp gjennom energieffektivisering eller overgang til fornybart råstoff. Derfor trenger de å få på plass karbonfangst og få den fangede CO2-en permanent lagret. Og nettopp lagringen – og lisensiering av lagring - var tema da CCUS Norges ´CO2 Lagringsforum´ hadde sitt første møte 15. september.

Bakgrunn

CCUS Norge har som mål å bygge kompetanse og dele erfaringer om miljø- og ressurseffektiv fangst, bruk og lagring av CO2. Med ´CO2 Lagringsforum ønsker senteret å skape en arena til å diskutere muligheter, samt faglige og regulatoriske utfordringer for lagring av CO2. 

Norge har så langt delt ut tre lisenser for lagring av CO2 på norsk sokkel. Den første ble delt ut i 2019 til Northern Lights, som består av Equinor, Total og Shell. De neste to ble delt ut tidligere i år der den ene gikk til Equinor og den andre gikk til Polaris-prosjektet, som Equinor, Horisont Energi og Vår Energi står sammen om. Dersom vi skal få lagret all den CO2-en som skal til for at verden skal nå sine klimamål trenger vi at flere lagringsprosjekter kommer på plass og at flere lisenser tildeles.

 

Hva skal til for at norsk sokkel kan utvikles til et stort, sikkert, konkuransedyktig og effektivt lager for CO2 både fra norske og europeiske utslipp? 

Leder av CO2 Lagringsforum, Eva Halland, innledet møtet å orientere om behovet for lagring, samt hva som skal til for å gjøre dette på en sikker og effektiv måte. Halland presenterte videre tall på behov for lagring av CO2, samt viste til uttalelser fra EU kommisjonen og fra IEA at etterspørselen etter lagring nå er langt større enn modningen av lagringsprosjekter.

 

Prosessen for tildeling av lisenser

Gunnar Hognestad, avdelingsdirektør i Olje- og energidepartementet (OED) la i sin presentasjon frem en redegjørelse for prosessen rundt lisensiering av CO2 lagringsområder på norsk sokkel. Han fortalte om CO2-lagringsforskriften og at en tillatelse etter forskriften gir tillatelse til leting og utnyttelse av undersjøisk reservoar til injeksjon og lagring av CO2 på det området som omfattes av tillatelsen. Hognestad fortalte videre om hvordan en går frem for å søke og ga gode innspill og råd til prosessen. På Oljedirektoratets nettsider kan en laste ned en veileder for søknad om tillatelse: https://www.npd.no/globalassets/1-npd/fakta/co-to/tillatelser/nr-1-2022/veiledning-for-soknad-ccs-utlysning-2022-1.pdf.

 

Muligheter og barrierer mtp lisensiering – fra aktørene ståsted

CCUS Norge hadde videre invitert Equnior, Shell og Horisont Energi til å  ha innlegg om hva de ser på som muligheter og barrier.

Equinor var først ut, representert av Arne Næsheim, Leading analyst, Equinor. Næsheim startet med å orientere om Equinors pågående prosjekter og planer, og delte tanker rundt veikart for lagring av CO2 og forutsigbarhet for industrien.

Neste presentasjon var Horisont Energi ved Morten Sola, Chief Projects Officer, CCS. Sola orienterte om Horisont Energi sine planer om utvikling av lager og prosjekter både i Barentshavet og i Nordsjøen, få etablert anlegg for CO2 lagring også for tredjeparts adgang. Anlegget vil inngå i ende til ende CCS tilbudet med E.ON.

Siste presentasjon ble holdt av Norske Shell ved Kristoffer Engenes. Han informerte om selskapets planer og blant annet spørsmål som tilgang til areal og monitorering av nærliggende lagringslisenser.

 

Diskusjon og innspill

Siste del av møtet var til diskusjon og innspill og her kom det mange spørsmål og kommentarer. Blant annet ble det nevnt at det er viktig at lagringsaktører og lagringsprosjekter hensyntar aktører som har mindre/små volumer av CO2 til lagring.

Lisensiering: Kan det være aktuelt å etablere et årshjul med tidspunkt for nominering- utlysning-søknad og tildeling, kan dette kanskje skape mer forutsigbarhet for industrien?

Antall lisenser: hvor mange er det behov for, klarer vi å modne tilstrekkelig lagringskapasitet raskt nok?

Lagring i depleterte felt: bør vi begynne å se på denne muligheten?

Videre ble det nevnt at standarder må utvikles for tilrettelegging av rammebetingelser og effektive prosesser, spesielt rundt lagring og skipsanløp.

Det ble også nevnt at flere ulike aktører i en CCS kjede kan delta i en lisensgruppe for et lager.

 

Neste møte I CO2 lagringsforum er 14 desember 2022:

Vi ønsker gjerne innspill fra medlemmene til saker.

Foreløpig tema er:

·       Standardiering

·       Monitonering av injisert og lagret CO2

 

 

Previous
Previous

Carbon Removals

Next
Next

Høstens møter i CCUS Norge