Hva sier regjerings-plattformen?

Forrige uke ble Hurdalsplattformen lagt frem. Vi har sett på hva denne sier om CCS og CCU og hva regjeringen vil. Her er et utdrag:

Finans: Trygg økonomisk styring og rettferdig fordeling

Regjeringen vil: Gjennomgå mandatet og sammensetningen til utvalget for klimavennlige investeringer, med mål om å stimulere grønne investeringer og lange verdikjeder basert på fornybare ressurser i Norge. Slike investeringer kan omfatte skog- og treforedling, fisk og fiskeforedling, karbonfangst og -lagring, hydrogen, havvind, vannkraft og grønn skipsfart. På bakgrunn av dette skal det gjennomføres en grønn skattereform for næringslivet. Utvalget skal også se på hvordan man kan sikre at fellesskapet får sin del av den fremtidige gevinsten ved investeringer som er muliggjort av statens bidrag til grønn omstilling (side 7).

Næring: Skape jobber og kutte utslipp

Regjeringen vil: Starte fullskalaprosjektet for karbonfangst og -lagring i sementproduksjonen i Brevik, og fortsette arbeidet med å få finansiert prosjektet på avfallsforbrenningen på Klemetsrud (side 13).

Fisk: Fisken er fellesskapets ressurs

Havbruk

Regjeringen vil: Stimulere til økt bærekraft gjennom et eget program for produksjon av bærekraftig fôr basert på norske ressurser, sette mal om at alt for til havbruksnæringen skal vare fra bærekraftige kilder innen 2030, og legge til rette for bruk av karbon (CCU) innen fôrproduksjon (side 23).

 

Olje og energi: Utvikle våre energiressurser

For å skape nye jobber og kutte utslipp, vil regjeringen føre en aktiv næringspolitikk, og satse på områder som karbonfangst, -bruk og -lagring, havvind, hydrogen, batteriteknologi, grønn skipsfart, landtransport, samt skog, treforedling og andre fornybare næringer (side 25).

 

Regjeringen vil: Legge til rette for et stabilt aktivitetsnivå på norsk sokkel av olje- og gassvirksomhet, med økt innslag av næringer knyttet til karbonfangst og -lagring, hydrogen, havvind, havbruk og mineraler (side 25).

 

Regjeringen vil: Utvikle en robust verdikjede for karbonfangst- og lagring i Norge med mål om minst to fullskala fangstanlegg og et lagringsanlegg i Nordsjøen. Kompetansen som produseres skal komme norsk industri, samfunnet og næringslivet til gode (side 26).

 

Klima og miljø: En rettferdig klimapolitikk

Sirkulærøkonomi

Legge til rette for CO2-fangst og -lagring på alle større forbrenningsanlegg på sikt, og utnytting av CO2 i industriell produksjon gjennom CCUS (side 30).

 

Utenriks: En tryggere, mer rettferdig og grønnere verden

Internasjonalt klimaarbeid

Regjeringen vil: Sørge for at Norge leder an i det internasjonale klimaarbeidet på områder hvor vi har fortrinn og som også kan bidra til aktivitet og arbeidsplasser, som i utviklingen av karbonfangst og - lagring, fornybar kraft og grønn skipsfart, i arbeidet for bærekraftige verdenshav og kartlegging av havbunnen (side 79).

Previous
Previous

IFE arrangerte “CCUS-day”

Next
Next

The Norway-EU industrial partnership